
Fotografia profesionala. Cand e necesara si cand nu? (P)
Fotografia profesionala este necesara in orice afacere
Prin afacere, se intelege orice activitate care aduce bani in bugetul personal sau cel al firmei. Fie ca vinzi utilaje grele sau crosetezi goblenuri, in urma activitatii tale vei obtine niste sume de bani, deci discutam despre o afacere.
Atunci cand prezinti produsele/serviciile tale unui potential client, fie ca o faci prin intermediul site-ului de prezentare sau al brosurilor tiparite, fotografia profesionala a produsului (pe langa alte elemente) este cea care ajuta la construirea increderii consumatorilor in tine, si cea care ii convinge ca tu ai solutia potrivita pentru ei.
Sunt binecunoscute prezentarile de produs ale firmelor mari (Apple, HP, etc), ale caror pregatiri dureaza pana la cateva zeci de ore, sau fotografiile sandwich-urilor McDonalds, care se fac numai in studio si pregatirea unui cadru dureaza pana la 5 ore. Se pune un accent deosebit pe lumina potrivita: electronicele sunt usor supraluminate si lucesc pe cand sandwich-urile sunt luminate uniform, incadrarea exacta in fotografie, compozitia, aparatura de ultima ora pentru a surprinde culorile cat mai apropiat de realitate, etc.
Desigur, am dat niste exemple ale unor firme care ruleaza foarte multi bani si te vei gandi ca niciodata nu vei ajunge la nivelul lor. Dar asta nu te scuza sa nu iti prezinti produsele/serviciile in cel mai profesional mod. Nu ai voie sa fii neprofesional. Imagineaza-ti ca ai un copil destept, dar nu ii cumperi carti si nu il dai la scoala pe motiv ca oricum nu va ajunge olimpic mondial.
Deci, fotografia profesionala este obligatorie oricarei afaceri pentru ca transmite nivelul de profesionalism si seriozitate al firmei tale.
Nu oricine cu un aparat foto se numeste fotograf profesionist
Ca si cumparator de produse si servicii pe internet, am observat lipsa de profesionalism a multora care incearca sa vanda ceva prin intermediul acestui mediu.
Facebook si varietatea de platforme de socializare si sharing, alimentate cu continut creat de tot mai multe telefoane destepte, au creat iluzia ca oricine poate face fotografii pentru prezentare produse/servicii.
Ai un produs nou? Scoate telefonul, fa-i o poza „perfecta” care iese de multe ori din prima, posteaza pe facebook (sau twitter, instagram, etc) si prezentarea este perfecta. Ar trebui sa intre banii in cont din clipa-n clipa nu?
Altii sunt nebuni ca arunca sute si mii de euro doar in obiectivele aparatelor foto, cand tu poti sa faci o treaba asemanatoare cu cel mai nou smartphone pe care oricum l-ai cumparat pentru uz personal.
Chiar daca telefoanele inteligente de ultima generatie sunt tot mai performante, tot nu vor putea concura cu un DSLR montat pe un trepied, lumina reflectorului, un cadru pregatit de un profesionist si procesarea foto ulterioara.
Nici macar aparatul foto compact (sapuniera) nu este potrivit pentru acest scop (desi, sincer sa fiu, am vazut niste aparate de top foarte destepte).
Si chiar daca ai investi ceva bani in aparatura profesionala, daca punctul tau forte este altul decat fotografia, tot nu vei putea concura cu un fotograf profesionist.
Trebuie sa inveti cate ceva despre compozitie, cum sa scoti in evidenta anumite trasaturi, incadrarea in poza, numarul de aur, distanta de la care sa pozezi, unghiul, intensitatea luminii, unghiul luminii, folosirea corecta a blitz-ului, alte setari decat „auto” ale aparatului, etc. Si oricum, primele 10 000 de fotografii din cariera unui fotograf sunt cele mai nereusite.
O sedinta foto profesionala nu costa o avere si te scuteste de investitii inutile si multa bataie de cap.
Pozele in familie sunt ok cu telefonul
Atunci cand vrei sa faci o poza in familie, este ok sa scoti telefonul. Pozele de la iarba verde, din concediu sau chiar ce mai surprinzi in viata de zi.
In general pozele cu telefonul, sau cu un aparat foto compact, se pot face atunci cand te grabesti (un client asteapta o poza a produsului) sau nu au legatura cu afacerea.